Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem!
Jajka bogate w białko oraz tłuszcze nienasycone są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, witaminy B6, B12 i witaminy D.
Jarmuż z kolei jest jednym z super liściastych warzyw, bogatym w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminy C i K, żelazo oraz szeroką gamę innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Połączenie jarmużu z jajkiem stanowi pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek!

Co będzie Ci potrzebne:
– oliwa z oliwek
– jajka
– jarmuż
– sól
Jak wykonać jajecznicę z jarmużem?
Na średnim ogniu podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj poszarpany (albo pokrojony) na małe kawałki jarmuż i podsmaż go około minuty. Wbij jajka, poczekaj chwilę aż białko się zetnie po czym rozmieszaj całość. Dodaj szczyptę soli.
Smacznego! 🙂