Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem!
Jajka bogate w białko oraz tłuszcze nienasycone są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, witaminy B6, B12 i witaminy D.
Jarmuż z kolei jest jednym z super liściastych warzyw, bogatym w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminy C i K, żelazo oraz szeroką gamę innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Połączenie jarmużu z jajkiem stanowi pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek!
Co będzie Ci potrzebne:
- oliwa z oliwek
- jajka
- jarmuż
- sól
Jak wykonać jajecznicę z jarmużem?
Na średnim ogniu podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj poszarpany (albo pokrojony) na małe kawałki jarmuż i podsmaż go około minuty. Wbij jajka, poczekaj chwilę aż białko się zetnie po czym rozmieszaj całość. Dodaj szczyptę soli.
Smacznego! 🙂
Powiązane wpisy
Hummus z ciecierzycy
Hummus to pasta o delikatnym sezamowym smaku, wywodząca się z bliskiego wchodu. Idealnie komponuje się z potrawami śródziemnomorskimi...
Zupa kalafiorowa z jarmużem
To wyjątkowo pyszne połączenie kalafioru z jarmużem doda Ci energii i naładuje mnóstwem witamin! Zarówno kalafior, jak i jarmuż należą do...
Kasza jęczmienna z masłem orzechowym
Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, a jak wiemy, zdrowe jelita pozytywnie wpływają na...