Jajecznica z jarmużem

Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem!

Jajka bogate w białko oraz tłuszcze nienasycone są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, witaminy B6, B12 i witaminy D.

Jarmuż z kolei jest jednym z super liściastych warzyw, bogatym w błonnik, przeciwutleniacze, wapń, witaminy C i K, żelazo oraz szeroką gamę innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Połączenie jarmużu z jajkiem stanowi pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek!

Co będzie Ci potrzebne:

  • oliwa z oliwek
  • jajka
  • jarmuż
  • sól

Jak wykonać jajecznicę z jarmużem?

Na średnim ogniu podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj poszarpany (albo pokrojony) na małe kawałki jarmuż i podsmaż go około minuty. Wbij jajka, poczekaj chwilę aż białko się zetnie po czym rozmieszaj całość. Dodaj szczyptę soli.

Smacznego! 🙂