Kasza jęczmienna z masłem orzechowym

Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, a jak wiemy, zdrowe jelita pozytywnie wpływają na naszą odporność i samopoczucie.

Kasza jęczmienna za pewne kojarzy Ci się ze zdrowym (niekoniecznie ulubionym) daniem 🙂 Mnie też długo się tak kojarzyła, dopóki nie spróbowałam kaszy na śniadanie!

Sama odkryłam kaszę jęczmienną na słodko, kiedy po powrocie ze Stanów szukałam w naszych sklepach ‚Steel Cut Oats”. Bez skutku. Kiedy już się poddałam poszukiwaniom, zupełnie przypadkiem odkryłam w kuchni mamy kaszę jęczmienną, która wyglądem bardzo przypomina steel cuts oats.

Wtedy po raz pierwszy zrobiłam kaszę jęczmienną na mleku, z dodatkiem brązowego cukru i MASŁA ORZECHOWEGO! Masło orzechowe – kolejny amerykański przysmak i mój całkowity numer jeden.

Jeżeli połączenie płatków jęczmiennych z masłem orzechowym brzmi dla Ciebie smacznie to zapraszam do spróbowania – koniecznie na śniadanie 🙂

Co będzie Ci potrzebne:

  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka (krowie lub roślinne)
  • masło orzechowe
  • dodatkowo: łyżka miodu/ cukru brązowego
  • siemię lniane, migdały, daktyle, owoce
  • szczypta soli

Przygotowanie

Do gotującej się wody wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu 20 min., od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Jak woda zacznie odparowywać wlej mleka. Jeśli potrzeba, w trakcie gotowania dolewaj odrobinę wody lub mleka, żeby kasza się nie przypaliła. Na koniec dodaj miód lub cukier do smaku.

Gotową kaszę jęczmienną wyłóż na półmiski. Do środka kaszy włóż łyżkę ulubionego masła orzechowego i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂