odżywianie

Kolagen, dlaczego jest ważny w praktyce jogi?

Kolagen to białko, które jest składnikiem budulcowym całego ciała. Występuje w całym organizmie, od ścięgien poprzez mięśnie, skórę, a nawet w naczyniach krwionośnych. 

Kolagen pełni funkcję czegoś w rodzaju kleju i skleja tkankę łączną całego ciała. Po 25 roku życia produkcja kolagenu zaczyna się zmniejszać, przez co zmniejsza się elastyczność tkanki łącznej i mogą zacząć pojawiać się zmarszczki. Zmniejszona produkcja kolagenu może przyczyniać się nie tylko wiotczenia skóry, ale także do ograniczonej elastyczności ciała, w tym mięśni, stawów oraz powięzi. 

Znaczenie kolagenu w praktyce jogi

Jak wiemy elastyczne ciało jest ważnym elementem w praktyce jogi. O ile ‚głębokość’ w jaką wejdziemy w pozycje nie jest aż tak istotna, o tyle większa elastyczność naszego ciała pozytywnie wpływa na przepływ krwi oraz dotlenienie organizmu, co pomaga dostarczać składniki odżywcze do mięśni i tkanek, i tym samym przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu- nie tylko podczas jogi.

Photo by Elly Fairytale on Pexels.com


Czy możemy zaprzestać spadek produkcji kolagenu?

Nie możemy zapobiec spadkowi produkcji kolagenu, ale przestrzegając zdrowego trybu życia możemy przyczynić się zwolnienia procesów starzenia się skóry oraz podtrzymać produkcję kolagenu. Praktykując jogę po jakimś czasie automatycznie wyrabiamy w sobie zdrowe nawyki, ale jesteś nowicjuszem przypominam, że palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu oraz spożywanie cukrów i przetworzonej żywności negatywnie wpływa na organizm, m. in przyśpieszając starzenie się skóry oraz wiotczenie mięśni. 

Aby wspomóc organizm do produkcji kolagenu niezwykle ważna jest zbilansowana dieta bogata w białko, przeciwutleniacze i witaminy z grupy B.

Dodatkowo możemy wspierać nasz organizm stosując suplementację kolagenu, który jest dobrze przyswajalny przez organizm i pozwala na lepszą regenerację mięśni oraz poprawia funkcjonowanie stawów. Kolagen w proszku łatwo rozpuszcza się w wodzie i możemy dodać go także do koktajli czy jogurtów. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

<span>%d</span> blogerów lubi to: