przepisy

Czekoladowo- orzechowy krem z daktyli

Bycie joginką to nie tylko praktyka asan i medytacja. Bycie joginką to przede wszystkim zdrowe i świadome funkcjonowanie na co dzień. Odnosząc to do odżywiania mamy połączenie zdrowego i świadomego jedzenia, które pozwala nam urozmaicić i napełnić słodyczą naszą dietę, bez bólów brzucha, zaparć czy nudności.

Daktyle to jedne z najsłodszych darów natury. Mają wysoką zawartość cukru, ale są również bogate w mikroelementy i błonnik, które czynią je słodką, ale zdrową i wartościową przekąską.

Czekoladowo- orzechowy krem z daktyli często nazywa się ‚zdrową nutellą’. Faktycznie jego smak przypomina nutellę, ale jest zdecydowanie zdrowszy i pyszniejszy!

Krem z daktyli zrobisz w 5 minut i możesz wykorzystać go na wiele różnych sposobów, na przykład do naleśników, lodów czy ciast, ale najlepiej smakuje w swojej oryginalnej formie, jedzony łyżką!

Co będzie Ci potrzebne:

– 1 szkl. suszonych daktyli (bez pestek)
– 2 łyżki masła orzechowego (lub garść wybranych orzechów)
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 2-5 łyżek mleka (migdałowe, kokosowe lub krowie)
– 1/3 szkl. wody

przygotowanie:

Daktyle możesz zamoczyć na noc w wodzie, lub zalać na 10 min gorącą wodą, żeby zmiękły.
Lekko rozmoczone daktyle odcedzić (wodę z daktyli zostaw w razie gdyby krem był zbyt gęsty)
Do blendera wrzuć: daktyle, masło orzechowe, kakao i kilka łyżek mleka lub wody z daktyli.
Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy- w razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody z daktyli.


Voilà! Krem gotowy do zjedzenia : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: