przepisy

Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami

Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu! 🙂

Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się jechać na zakupy, a miałam ochotę na pożywny obiad. Pamiętałam, że jakiś czas temu kupiłam bataty, a lodówce zawsze mam różne rodzaje sera i produkty, które mogą się przydać do szybkich, wymyślonych przepisów!
Tak więc, znalazłam ser feta, dodałam suszone pomidorki i to już można było nazwać obiadem!


Danie jest bardzo proste i pyszne, jedyne o czym musisz pamiętać: bataty pieką się godzinę. Dlatego warto pomyśleć o obiedzie zanim dopadnie nas wilczy głód 🙂


co będzie ci potrzebne

  • bataty ( jeden na jedną osobę)
  • ser feta (mniej więcej 100g na jednego batata)
  • suszone pomidory (w oliwie, lub suszone, ale wtedy dodaj trochę oliwy)
  • sól/ pieprz
  • opcjonalnie możesz dorzucić pestki dyni/ słonecznika/ siemię lniane

przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bataty nakłuj kilkakrotnie widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na 50-60 min (nie musisz ich wkładać w folię ani smarowa oliwą). Od razu przygotuj sałatkę. Fetę pokrój w kostkę dodaj suszone pomidorki i trochę oliwy (z zalewy lub oliwę z oliwek)
Kiedy bataty będą miękkie, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i odstaw na kilka minut do wystudzenia. Przekrój wzdłuż. Łyżką możesz wyciągnąć trochę miąższu i nałożyć na to sałatkę z fety.

Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: