Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami

Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu! 🙂

Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się jechać na zakupy, a miałam ochotę na pożywny obiad. Pamiętałam, że jakiś czas temu kupiłam bataty, a lodówce zawsze mam różne rodzaje sera i produkty, które mogą się przydać do szybkich, wymyślonych przepisów! Tak więc, znalazłam ser feta, dodałam suszone pomidorki i to już można było nazwać obiadem!

Danie jest bardzo proste i pyszne, jedyne o czym musisz pamiętać: bataty pieką się godzinę. Dlatego warto pomyśleć o obiedzie zanim dopadnie nas wilczy głód 🙂

Co będzie Ci potrzebne:

  • bataty (jeden na jedną osobę)
  • ser feta (mniej więcej 100g na jednego batata)
  • suszone pomidory (w oliwie, lub suszone, ale wtedy dodaj trochę oliwy)
  • sól / pieprz
  • opcjonalnie możesz dorzucić pestki dyni / słonecznika / siemię lniane

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bataty nakłuj kilkakrotnie widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na 50-60 min (nie musisz ich wkładać w folię ani smarowa oliwą). Od razu przygotuj sałatkę. Fetę pokrój w kostkę dodaj suszone pomidorki i trochę oliwy (z zalewy lub oliwę z oliwek)

Kiedy bataty będą miękkie, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i odstaw na kilka minut do wystudzenia. Przekrój wzdłuż. Łyżką możesz wyciągnąć trochę miąższu i nałożyć na to sałatkę z fety.

Smacznego 🙂