Zupa detox z soczewicy

Znasz to uczucie, kiedy jesteś przejedzony, ale głodny jednocześnie? Chętnie zjadłbyś coś dobrego, ale nie wiesz co?

Z pewnością coś pożywnego i lekkiego będzie najlepszym rozwiązaniem! Ja sama przygotowałam poświąteczną zupę detox. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i lekka zupka idealna po świątecznym przejedzeniu.

Soczewica jest uznawana jako „super food”. Niskokaloryczna, bogata w żelazo i kwas foliowy. Jest znakomitym źródłem białka przez co sprawdzi się także u wegetarian.

Połączenie soczewicy z lekkim bulionem, polskimi warzywami i azjatyckimi przyprawami świetnie sprawdzi się jako odmiana po ciężkiej, świątecznej diecie.

Przygotowanie zupy zajmie Ci 10 minut, a gotowanie 30 min.

Do tego jest pyszna, sycąca i lekka!

Co będzie Ci potrzebne:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (możesz użyć dwie szklanki wybranej)
  • łyżka oliwy
  • sól / pieprz do smaku (1 lub 2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru (możesz użyć świeżego imbiru)
  • 1 litr bulionu (rosołu)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego (lub kilka łyżek 12% śmietany)
  • 1 łyżka soku z cytryny

* opcjonalnie liście szpinaku / jarmużu

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż około minuty. Dodaj ziemniaki, podsmaż minutę, dodaj marchew i czosnek, wymieszaj wszystko razem i podsmaż około 5 minut (w razie potrzeby dodaj trochę oliwy).

Dodaj sól i pieprz i przyprawy (kurkuma, curry, papryka, imbir). Wymieszaj i podsmaż około 2 minut.

Dodaj soczewicę, wymieszaj i podsmaż chwilę, po czym dodaj bulion. Wymieszaj wszystko dokładnie i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu 25 min., po czym dodaj przecier pomidorowy (i szpinak / jarmuż, jeśli używasz) wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Zdejmij zupę z palnika, dodaj mleko i sok z cytryny. Wymieszaj i podawaj.

Możesz przechowywać zupę do 5 dni w lodówce luz zamrozić.

Smacznego! 🙂