Słodkie ziemniaki są jednymi z moich faworytów. W tym daniu świetnie połączyły się z mlekiem kokosowym i imbirem, tworząc wyjątkowo pyszne, orientalne danie.
Nazwałam zupkę egzotyczną, ponieważ smakuje jak wakacje na cudownej wyspie. Jedząc ją możesz na chwilę przenieść się do klimatu orientu 🙂
Zupa egzotyczna jest prosta w przygotowaniu, a produkty zapewne masz w domu. Jej przygotowanie zajmie Ci 5 minut i będzie gotowa do zjedzenia w pół godziny.

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE:
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- ząbek czosnku (zmielony)
- łyżka imbiru (świeży tarty)
- 3 słodkie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę 1-2 cm)
- pół puszki mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka wlej i podgrzej olej, po czym dodaj pokrojoną w piórka cebulę i zeszklij, około 2min. Dodaj czosnek i starty imbir, wymieszaj i podsmaż około minuty.
- Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaj odrobinę soli i podsmaż przez chwilę.
- Wlej bulion i mleko kokosowe. Zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po ugotowaniu zblenduj zupę na krem.
- Możesz podawać z prażonym słonecznikiem. Jak zrobić? Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy i wrzuć do niej garść słoneczniku. Przesmaż po pół minuty na każdą stronę, oprósz solą i gotowe!
Smacznego! 🙂
Możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.