Zupa kalafiorowa z jarmużem

To wyjątkowo pyszne połączenie kalafioru z jarmużem doda Ci energii i naładuje mnóstwem witamin!

Zarówno kalafior, jak i jarmuż należą do rodziny kapustowatych, bogatych w białko, błonnik oraz substancje przyczyniające się do usuwanie toksyn z organizmu, przez co są uznawane za jedne z najzdrowszych roślin.

Kalafior i jarmuż są niskokaloryczne i zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały, których potrzebujesz każdego dnia. Dodatkowo chronią Twoje komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi, przez co jest świetny w sezonie przeziębień i grypy.

Zupa jest pyszna, zdrowa i pożywna, a przygotowanie jej bardzo proste!

Co będzie Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 3-4 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • mały kalafior (może być mrożony)
  • 1 litr bulionu
  • dwie garści liści jarmużu (pokrojone) *może być szpinak
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (zamocz w gorącej wodzie ok. 5 min)

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej i podgrzej olej, po czym dodaj cebulę i zeszklij, około 2 min. Dodaj marchewkę i czosnek, wymieszaj i podsmaż około minuty.
  2. Dodaj kalafior, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  3. Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając.
  4. Nerkowce i szklankę zupy zblenduj w osobnym naczyniu, po czym dodaj do garnka z zupą.
  5. Ręcznym blenderem możesz zmiksować całą zupę do wybranej formy (ja lubię kawałki warzyw w zupie, ale możesz zmiksować na krem)
  6. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj na małym ogniu około 10 minut (używając szpinaku skróć czas do ok. 2 minut).
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku
  8. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

Smacznego!

Możesz przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić.