Ajurwedyjskie złote mleko

Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie mleka i mielonych przypraw orientalnych.

Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma. Stosowana w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu schorzeń, takich jak problemy z oddychaniem, bóle stawów, zmęczenie, problemy trawienne, a także ze względu na jej silne właściwości przeciwutleniające. Po za kurkumą do złotego mleka dodajemy cynamon i imbir, które posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.

Złote mleko ze względu na wiele korzyści zdrowotnych jest często używane do zwiększenia odporności, ale także jako „polepszacz nastroju”. Jego kremowy, kokosowo-orientalny, delikatnie ostry smak znakomicie karmi zmysły i rozgrzewa w zimowe popołudnie 🙂

To idealna propozycja na popołudniową przekąskę, gdy potrzebujesz czegoś, lekkiego i słodkiego co jednocześnie Cię nasyci.

Co będzie Ci potrzebne:

  • szklanka mleka migdałowego (możesz zamienić na inne)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru (możesz dodać kilka plasterków świeżego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • łyżka miodu (lub innego naturalnego słodzika)

Przygotowanie:

Łyżeczkę oleju kokosowego rozpuść w garnku, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wlej mleko, dodaj miód i podgrzewaj (na małym ogniu) około 7- 10 minut do uwolnienia się aromatu przypraw. Na koniec możesz doprawić wedle swojego życzenia.

* Dla bardziej kremowej konsystencji możesz użyć pół szklanki mleka kokosowego z puszki i pół szklanki mleka roślinnego.