Ajurwedyjskie złote mleko
Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie mleka i mielonych przypraw orientalnych.
Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma. Stosowana w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu schorzeń, takich jak problemy z oddychaniem, bóle stawów, zmęczenie, problemy trawienne, a także ze względu na jej silne właściwości przeciwutleniające. Po za kurkumą do złotego mleka dodajemy cynamon i imbir, które posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.
Złote mleko ze względu na wiele korzyści zdrowotnych jest często używane do zwiększenia odporności, ale także jako „polepszacz nastroju”. Jego kremowy, kokosowo-orientalny, delikatnie ostry smak znakomicie karmi zmysły i rozgrzewa w zimowe popołudnie
To idealna propozycja na popołudniową przekąskę, gdy potrzebujesz czegoś, lekkiego i słodkiego co jednocześnie Cię nasyci.
Co będzie Ci potrzebne:
- szklanka mleka migdałowego (możesz zamienić na inne)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru (możesz dodać kilka plasterków świeżego)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta pieprzu
- łyżka miodu (lub innego naturalnego słodzika)
Przygotowanie:
Łyżeczkę oleju kokosowego rozpuść w garnku, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wlej mleko, dodaj miód i podgrzewaj (na małym ogniu) około 7- 10 minut do uwolnienia się aromatu przypraw. Na koniec możesz doprawić wedle swojego życzenia.
* Dla bardziej kremowej konsystencji możesz użyć pół szklanki mleka kokosowego z puszki i pół szklanki mleka roślinnego.
Powiązane wpisy
Makaron z warzywami i pieczarkami w wersji light
Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Są proste, szybkie i sycące, a do tego każde danie możemy dowolnie modyfikować. Makaron to...
Jajecznica z jarmużem
Zawsze staram się przemycić coś zielonego do mojego jedzenia. Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest jajecznica z jarmużem! Jajka bogate w...
Zupa kalafiorowa z jarmużem
To wyjątkowo pyszne połączenie kalafioru z jarmużem doda Ci energii i naładuje mnóstwem witamin! Zarówno kalafior, jak i jarmuż należą do...