Kalafiorowe Curry

Kolejne z jednogarnkowych, zimowych dań. Jedno z tych super dań, które dobrze odżywia i syci, a przy tym jest lekkostrawne i małokaloryczne.

Kalafior jest bogaty w białko i błonnik i jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw. Kalafiorowe curry to kalafior w wersji orientalnej połączony z marchewką i ziemniakami. Danie to jest bardzo proste do zrobienia i świetnie sprawdza się w chłodne dni.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2-3 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • mały kalafior (może być mrożony)
  • 2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • kilka plasterków imbiru
  • 1 litr bulionu
  • przyprawy: 1 łyżka curry, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • pół szklanki soczewicy (możesz zamienić na ciecierzycę z puszki lub pominąć, ale wtedy danie będzie mniej gęste)
  • puszka mleka kokosowego
  • * opcjonalnie kolendra/ pietruszka

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej i podgrzej olej, po czym dodaj cebulę i zeszklij, około 2 min. Dodaj imbir i czosnek i chwilkę podsmaż.
  2. Dodaj marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, wymieszaj i podsmaż kilka minut.
  3. Do garnka dodaj kalafior i przyprawy. Wymieszaj wszystko i podsmaż całość przez chwilę. Na koniec dodaj pomidory z puszki, soczewicę, mleko kokosowe i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Na koniec wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.
  5. Gotowe! Curry możesz podawać z ryżem.