Makaron z warzywami i pieczarkami w wersji light

Dania makaronowe są jednymi z moich ulubionych. Są proste, szybkie i sycące, a do tego każde danie możemy dowolnie modyfikować.

Makaron to węglowodany, których nasz organizm ich potrzebuje. Oczywiście jedząc spore ilości makaronów z pewnością doda nam kilku kilogramów, ale węglowodany są dla nas paliwem w naszej codziennej diecie. Niezbędnym do utrzymania aktywności fizycznej i pracy naszych organów. Węglowodany odżywiają ciało i mózg oraz dostarczają organizmowi średnio 50-80% dziennego zapotrzebowania na energię.

Makaron pełnoziarnisty jest zwykle bogaty w błonnik, mangan, selen, miedź i fosfor. Makaron pełnoziarnisty posiada więcej błonnika i niektórych mikroelementów niż makaron rafinowany. Błonnik pomaga promować uczucie sytości i może pomóc w zmniejszaniu apetytu. Makaron rafinowany wzbogacony jest zwykle wyższą zawartością żelaza i witaminami z grupy B.

Makaron z warzywami jest sycącym, pełnowartościowym daniem, idealnym na obiad.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 200g pieczarek (umytych i pokrojonych)
  • 2 papryka
  • połówka brokuła (różyczki)
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 100 ml bulionu
  • * opcjonalnie: 2 łyżki parmezanu, świeża pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, szczypta kminu rzymskiego, szczytpa chilli
  • 200g makaronu pełnoziarnistego

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu
  2. Na patelnię wlej i podgrzej oliwę, po czym dodaj cebulę i zeszklij, około 2 min.
  3. Dodaj pieczarki i podsmaż około 5 minut. Po czym dodaj paprykę i podsmaż około 3 minut. Na koniec dodaj brokuły. Wymieszaj i podsmaż wszystko na średnim ogniu.
  4. Dodaj śmietanę i bulion, wymieszaj wszystko, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
  5. Na koniec dodaj makaron i ser. Według uznania możesz wszystko razem chwilę podusić, żeby zgęstniał sos.
  6. Gotowe!