Zupka tajska z zielonym curry, warzywami i krewetkami

Tajska zupka z zielonym curry jest jedną z moich ulubionych zup. Delikatne połączenie słodkiego mleczka kokosowego z pikantnym zielonym curry i warzywami tworzy przepyszne, pełnowartościowe i sycące danie!

Nie musisz wybierać się do Tajlandii, żeby spróbować tej pysznej zupki. Pasta z zielonego curry jest ostra i składa się z mieszanki tradycyjnych tajskich ziół, które posiadają wiele właściwości leczniczych. Bogate w białko oraz niezbędne witaminy i minerały curry sprawi, że danie będzie nie tylko pyszne, ale także zdrowe! Pasta z zielonego curry dostępna jest w większości marketów.

Uwaga! Pasta z zielonego curry jest ostra.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki pasty zielonego curry (jeśli wolisz łagodniejszą wersję dodaj mniej pasty)
  • 1 papryka (pokrojona w paski)
  • 2 marchewki (pokrojone w talarki lub cienkie paski)
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżeczka sosu rybnego (można pominąć)
  • 1 łyżka liści Kaffir
  • 100 ml bulionu
  • 250g krewetek (najlepiej bez ogonków) rozmrożone i osuszone (możesz pominąć)
  • * opcjonalnie: inne warzywa, świeża kolendra, lub szczypiorek
  • podawaj z ryżem Basmati

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu
  2. Na patelnię wlej i podgrzej olej kokosowy (na średnim ogniu) po czym dodaj imbir z czosnkiem i przesmaż około minuty.
  3. Dodaj cebulę i zeszklij około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaj resztę warzyw i pastę curry. Wymieszaj wszystko i podsmaż przez chwilę po czym dodaj mleko kokosowe (dobrze wymieszaj zanim dodasz), bulion i liście Kaffir. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaj rozmrożone krewetki i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
  6. Na koniec dodaj sos rybny, kolendrę i wszystko wymieszaj.
  7. Na miseczkę nałóż ryż i zalej zupą.
  8. Smacznego!