Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi

Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać się wiosennych, lżejszych potraw.

U mnie sezon sałatkowy powoli się zaczyna. Pierwsza sałatka (na pewno nie ostatnia) w tym roku to mix szpinaku z pieczonym kalafiorem i serkiem halloumi. Przepyszna i sycąca sałatka idealna na lunch i kolację.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 5 łyżek oliwy (około)
  • 100g serka halloumi
  • połówka kalafiora
  • garść szpinaku
  • * opcjonalnie żurawina, mieszanka pestek i orzeszków

Przygotowanie:

1. Piec nagrzej do 180 st.
2. Szpinak umyj, osusz i połóż na talerz.
3. Kalafior pokrój w plastry szerokości ok. 1,5 cm, posmaruj oliwą z obu stron dopraw solą i pieprzem, po czym połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 min (po 15 minutach przewróć na drugą stronę)
4. Pod koniec pieczenia kalafiora, usmaż serek halloumi- na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy. Smaż z obu stron po około 3 min. (Uważaj, żeby patelnia nie była zbyt gorąca)
5. Ciepły kalafior i serek połóż na szpinaku, posyp żurawiną i dodatkami.
6. Smacznego!