przepisy

Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi

Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać się wiosennych, lżejszych potraw.

U mnie sezon sałatkowy powoli się zaczyna. Pierwsza sałatka (na pewno nie ostatnia) w tym roku to mix szpinaku z pieczonym kalafiorem i serkiem halloumi. Przepyszna i sycąca sałatka idealna na lunch i kolację.



CO BĘDZIE CI POTRZEBNE:

– 5 łyżek oliwy (około)
– 100g serka halloumi
– połówka kalafiora
– garść szpinaku
* opcjonalnie żurawina, mieszanka pestek i orzeszków

PRZYGOTOWANIE:

1. Piec nagrzej do 180 st.
2. Szpinak umyj, osusz i połóż na talerz.
3. Kalafior pokrój w plastry szerokości ok. 1,5 cm, posmaruj oliwą z obu stron dopraw solą i pieprzem, po czym połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 min (po 15 minutach przewróć na drugą stronę)
4. Pod koniec pieczenia kalafiora, usmaż serek halloumi- na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy. Smaż z obu stron po około 3 min. (Uważaj, żeby patelnia nie była zbyt gorąca)
5. Ciepły kalafior i serek połóż na szpinaku, posyp żurawiną i dodatkami.
6. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

<span>%d</span> blogerów lubi to: