Sałatka z kalafiorem i serem Halloumi
Dzisiaj czas na sałatkę! Choć za oknem jeszcze wiosny nie widać to nasz organizm z pewnością ma już dość zimowych zup i zaczyna domagać się wiosennych, lżejszych potraw.
U mnie sezon sałatkowy powoli się zaczyna. Pierwsza sałatka (na pewno nie ostatnia) w tym roku to mix szpinaku z pieczonym kalafiorem i serkiem halloumi. Przepyszna i sycąca sałatka idealna na lunch i kolację.
Co będzie Ci potrzebne:
- 5 łyżek oliwy (około)
- 100g serka halloumi
- połówka kalafiora
- garść szpinaku
- * opcjonalnie żurawina, mieszanka pestek i orzeszków
Przygotowanie:
1. Piec nagrzej do 180 st.
2. Szpinak umyj, osusz i połóż na talerz.
3. Kalafior pokrój w plastry szerokości ok. 1,5 cm, posmaruj oliwą z obu stron dopraw solą i pieprzem, po czym połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 min (po 15 minutach przewróć na drugą stronę)
4. Pod koniec pieczenia kalafiora, usmaż serek halloumi- na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy. Smaż z obu stron po około 3 min. (Uważaj, żeby patelnia nie była zbyt gorąca)
5. Ciepły kalafior i serek połóż na szpinaku, posyp żurawiną i dodatkami.
6. Smacznego!
Powiązane wpisy
Pieczone bataty z serem feta i suszonymi pomidorami
Pyszne bataty na obiad!! Kto nie lubi, koniecznie musi spróbować tego przepisu! Przepis wpadł mi w ręce kiedy bardzo nie chciało mi się...
Zupa detox z soczewicy
Znasz to uczucie, kiedy jesteś przejedzony, ale głodny jednocześnie? Chętnie zjadłbyś coś dobrego, ale nie wiesz co? Z pewnością coś...
Kasza jęczmienna z masłem orzechowym
Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, a jak wiemy, zdrowe jelita pozytywnie wpływają na...